Τι Είναι Η Συλλογική Κουζίνα;

Σε μορφή PDF:—>>>  Συλλογική Κουζίνα

Τι είναι η συλλογική κουζίνα;

Συλλογική κουζίνα είναι η σύμπραξη διάφορων ατόμων με σκοπό την συλλογική συμμετοχή σε όλα τα στάδια που απαιτούνται για την απόλαυση ενός κοινού γεύματος. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει φέρνοντας κάποιο φαγητό, συμμετέχοντας στην διαδικασία του μαγειρέματος, προμηθεύοντας υλικά, συμμετέχοντας στην καθαριότητα του χώρου ή με προαιρετική οικονομική συνεισφορά για να μοιραστούμε τα έξοδα των υλικών.

Γιατί οργανώνουμε μια συλλογική κουζίνα;

Στην καπιταλιστική κοινωνία τα πάντα έχουν μετατραπεί σε εμπορεύματα, από την ικανοποίηση των βιοτικών μας αναγκών μέχρι την διασκέδαση. Μια συλλογική κουζίνα δρα αντιεμπορευματικά καταργώντας στην πράξη το παραπάνω καθώς δεν υπάρχουν σχέσεις οικονομικής εκμετάλλευσης (αφεντικά, υπάλληλοι, πελάτες). Θέτει ως χαρακτηριστικά της την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την αντιιεραρχία, επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις μεταξύ μας, φέρνοντάς μας πιο κοντά. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και επιθυμητή από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται και ο σκοπός είναι να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να ανταλλάξουμε σκέψεις και εμπειρίες.

 Πως επιλέξαμε την τοποθεσία;

Το μέρος που οργανώνουμε την συλλογική κουζίνα καθώς και τις ερχόμενες εκδηλώσεις μας όπως συναυλία και προβολή ντοκιμαντέρ είναι η αμφιθεατρική πλατεία δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ηρακλείου. Είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει πολλά άτομα, είναι εύκολα προσβάσιμος και σε κεντρικό σημείο. Δίνει την ευκαιρία να επανοικειοποιηθούμε τους δημόσιους χώρους μετατρέποντάς τους σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους όπου θα μπορούν να δρουν άτομα που δεν αποδέχονται καμιά έννοια ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας και στέκονται ενάντια στο αρχηγιλίκι των “ειδικών πεφωτισμένων” της πολιτικής.

 Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά;

Η συλλογική κουζίνα είναι μια πρώτη απόπειρα για την οργάνωση και άλλων συλλογικών δράσεων. Προτάσσουμε την συλλογική δράση ενάντια στην ατομική πρωτοβουλία καθώς θεωρούμε πως αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά οι εκμεταλλευόμενοι αυτού του κόσμου μπορούμε να αντιτάξουμε καλύτερα τις δράσεις και τις ιδέες μας, τις αρνήσεις και τις καταφάσεις μας, από ότι ο καθένας μας ξεχωριστά.

Η συλλογικοποίηση, το “εμείς”, δεν είναι το αντίθετο του “εγώ”. Είναι η συνείδηση πως έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Έχουμε κοινές ανάγκες και κοινά ταξικά συμφέροντα που μπορούμε να πραγματώσουμε μόνο μέσα από την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ μας, μέσα από την συνεργασία μας. Είναι η ανακάλυψη του συλλογικού και της δύναμής του. Είναι η χαρά του μοιράσματος του αγώνα, των αποφασιστικών βλεμμάτων, των σταθερών λέξεων, των αλληλέγγυων χεριών. Το μοίρασμα του χρόνου, των συναισθημάτων, των γνώσεων, των δεξιοτήτων. Του μοιράσματος του υλικού, διανοητικού και συναισθηματικού πλούτου που έχει ο καθένας μας.

 

Αντίσταση – Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη

 

Αγώνας, κοινότητα, ζωή με νόημα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *